In deze blogpost krijg je 7 trainingstips van me die veel klanten van mij met succes hebben geholpen om sneller gespierd te worden.
Ik weet uit ervaring dat veel mensen geen flauw idee hebben van wat hun vooruitgang tegenhoudt. In mijn (online) coaching merk ik dat nog steeds te veel mensen hun eigen vooruitgang in de weg zitten en daarom denk ik dat je veel voordeel kunt halen met onderstaande basistips.
Het scenario van bijna iedere enthousiaste beginner die snel gespierd wil worden:
Goed, je traint al een tijdje en je doel is helder. Je wilt spieren en snel een beetje. Je bent lid geworden van een fitnesscentrum, hebt je pre-workout en je whey isolate proteïne uiteraard ook al besteld ( In een volgende blog leg ik uit waarom dat helemaal nog niet nodig is).
Uiteraard heb je ook het beste trainingsschema van het internet gehaald. Je wil het helemaal goed doen en dus trek je alles uit de kast.
Aan de slag! Maar….
Na een tijdje vallen de resultaten al snel tegen. De trainingen worden saai, je loopt constant met spierpijn rond of misschien ervaar je juist helemaal geen spierpijn meer. Je wordt maar niet sterker en hebt je oog al laten vallen op de nieuwste supplementen die je verder moeten helpen.
MAAR, voordat je je stort op deze supplementen wil ik je mijn 7 tips laten lezen. Tips die je zeker zullen helpen om weer verder te kunnen.
#1 Train met een doel
Als je met een trainingsprogramma begint is het wel zo handig om een doel(stelling)te hebben, anders ben je als een schip dat zonder koers op zijn bestemming af gaat. Het zal zijn eindbestemming nooit bereiken. Dat klinkt vanzelfsprekend maar in de praktijk blijkt nog steeds dat veel sportschoolbezoekers maar wat doen als het om fitnesstraining gaat. Dit ontstaat deels uit onwetendheid en deels uit gebrek aan focus (daarover later meer).
Als je als beginner je algemene conditie en kracht wilt verbeteren volstaat een basisprogramma. Met een basisprogramma wordt zowel je conditie als je kracht gestimuleerd en als je jezelf voldoende blijft uitdagen, wordt je zowel fitter en sterker.Na6 weken wordt het tijd om wat gerichter te trainen en moet ook je programma veranderen. Wees duidelijk in wat je wilt en train met een programma dat er voor gaat zorgen dat je krijgt wat je wilt.
#2 Focus!
Als je je doelstelling eenmaal hebt bepaald, en je hebt een goed trainingsprogramma, dan is het zaak om focus te behouden. Er is vandaag de dag nog nooit zoveel geschreven en gezegd over fitnessgerelateerde onderwerpen.
De tijdschriften, social media, en uiteraard het internet staan er vol mee. Op zich een goede ontwikkeling als je op zoek bent naar inspirerende verhalen en goede trainingprogramma’s, maar zodra je je programma voor je doelstelling hebt gevonden is het zaak je te blijven focussen op je programma.
Laat je na een tijdje niet afleiden door het internet of iemand die je een nog “beter” programma beloven. Focus op je programma en doe wat je moet doen en je zult sneller resultaten bereiken.
#3 Eerst goed dan zwaarder
Weet je nog toen je vroeger leerde schrijven? Eerst goed, dan vlot was het devies om te voorkomen dat het een rommeltje werd in je schrift. Dit geldt voor alle bewegingen waar je zenuwstelsel en spieren hard aan het werk moeten om de nieuwe beweging te leren. Met conditieoefeningen en of krachtoefeningen is het niet anders.
Zeker wanneer je wilt leren hardlopen is het verstandig om eerst lange tijd goed te lopen voordat je er een tandje bij doet. Ook bij veel krachtoefeningen is het zaak om de techniek(en) van de oefeningen goed te begrijpen.
Probeer je aandacht eens naar binnen te richten en te voelen wat de oefening met de spier doet, voordat je meer gewicht toevoegt.Los van het het feit dat je hiermee op korte en lange termijn blessures voorkomt, train je ook nog eens efficiënter.
#4Train progressief
Om sterker en of fitter te worden dan je nu bent moet je jezelf en daarmee je huidige niveau uitdagen. Dat uitdagen doe je door jezelf voortdurend een grotere trainingsbelasting op te leggen.
In fitnessjargon noemen we dit progressieve weerstand. Door dit principe goed toe te passen dwing je je lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe weerstand die het moet overwinnen. Het gevolg is een sterkere spier en als je deze progressieve weerstand toepast op alle oefeningen in je programma, een sterker lijf.
Dit geldt overigens ook voor het verbeteren van je conditie. Als je sneller fit wilt worden moet je niet te lang in de zone blijven hangen waar het comfortabel en waar de zweetdruppels uitblijven. Stap uit de comfortzone en geef je lijf weer een nieuwe uitdaging door iets sneller en of zwaarder te trainen.
Trainen op deze manier is niet alleen effectiever, maar ook nog eens veel leuker. Probeer het maar eens.
#5 Less = More
Door enthousiasme kun je het gevaar lopen om teveel en te vaak te willen trainen. Of dat nu hardlopen of het verbeteren van je kracht is. Juist wanneer een activiteit naar meer smaakt, moet je gaan oppassen.
Een hardloper moet weliswaar kilometers maken, maar wanneer er te snel te vaak en/of te ver wordt gelopen ondermijn hij het herstel. Door dit te negeren zal hij ook nooit ervaren hoe het voelt om ECHT lekker te lopen en dat is zonde.
Dit heeft vooral te maken doordat sporters vaak de neiging hebben om het lijf dat vermoeidheid of andere kwaaltjes begint op te boeren, mentaal in de “niet-zeuren-stand” parkeert om maar door te kunnen gaan. Los van de blessures die de activiteit(en) op lange termijn danig kunnen frustreren zul je zo nooit ervaren hoe MINDER trainen juist MEER oplevert. Krachttraining, idem dito.
Train een spier pas weer als hij volledig herstelt is van de laatste training,en je zit altijd goed. Dit weet je doordat een spier die volledig herstelt is, simpelweg sterker is geworden in een oefening. Less = More!
#6 Benut je trainingstijd effectief
Wanneer je weinig tijd hebt om te trainen wordt het nog belangrijker om effectief te trainen. Dat doe jeniet alleen door je te focussen en geconcentreerd te zijn tijdens de oefeningen, maar ook tussen de oefeningen en of series door. Te lang praten met andere sporters kan er namelijk voor zorgen dat je je focus verliest en dat je spieren weer afkoelen.
Je raakt uit de flow en het is vaak lastig om die weer terug te vinden. Als je sport om het sociale aspect houdt er dan rekening mee dat anderen dit als storend kunnen ervaren. Er zijn genoeg andere momenten en plaatsen in de het sportcentrum waar dit mogelijk is, maar als je maximaal aan je gezondheid en je lijf wilt werken doe je er beter aan om je programma geconcentreerd af te werken.
Sporten met een maatje is prima, maar blijf elkaar stimuleren om niet te lang te rusten om hierdoor lekker door te kunnen trainen. Doe eventueel oortjes in als je alleen traint en niet afgeleid wilt worden en luister naar je eigen motiverende muziek.
Werk je trainingsprogramma gedreven en serieus af totdat je de gewichten van de laatste oefening neer legt. Daarna is het tijd om weer je energie op andere zaken te richten. Uiteraard is dit ook de tijd om de bar op te zoeken om gezellig bij te praten onder het genot van een drankje.
#7 Laat naar je uitvoering kijken Wat je ook aan het doen bent
. Duurtraining, krachttraining… het is wel handig om te weten of je de beweging wel goed genoeg uitvoert. Het mag nog zo goed voelen, maar vroeg of laat zal een slechte uitvoering ervoor zorgen dat je voorlopig even niet kunt trainen. Schouders die los komen bij het bankdrukken, een deadlift die meer vanuit de rug getild wordt dan vanuit de benen, hardlopen met een hak landing.
Je mag nog zo helder je doelstelling voor ogen hebben. Je kunt nog zo progressief trainen met het mooiste programma dat je maar kunt vinden. Met een slechte houding is het een kwestie van tijd voor dat allemaal niet meer uitmaakt.
Blessures liggen altijd op de loer bij een slechte uitvoeringen kunnen je in sommige situaties voor maanden uitschakelen. Laat dus naar je uitvoering EN je houding kijken door iemand die er verstand van heeft en je bespaart jezelf een hoop ongemak.
En dan bedoelen we niet de buurman/buurvrouw die er uitziet alsof hij of zij het wel moet weten, maar een fitness instructeur of personal trainer.
Ga eens met bovenstaande tips aan de slag als je het idee hebt dat je meer uit je training zou kunnen halen.
Sharing = Caring
🙂