fbpx

Koolhydraten Zijn Mega-Slecht Voor Je! Of Toch Stiekum Weer Niet?

Koolhydraten JDV Online Coaching

Een studie die onlangs in de Lancet verscheen en vanaf vandaag te lezen is op nu.nl beweert dat het eten van koolhydraten toch schadelijker voor de gezondheid blijkt te zijn dan het eten van vet en dan met name verzadigde vetten.

Werkelijk?
Eens kijken, hoe zag deze studie eruit?

Aan de studie deden meer dan 135.000 personen mee in de leeftijd van 35 tot 70 en afkomstig uit achttien verschillende landen. Zij gaven vervolgens ruim 7 jaar lang informatie over hun sociale- en economische status, levensstijl, medische geschiedenis en hun huidige gezondheid. Ook moesten ze informatie verstrekken omtrent hun dagelijkse voedingspatroon.Uit dit voedingspatroon werd berekend hoeveel calorieën de onderzoekdeelnemers binnenkregen uit vetten, koolhydraten en proteïnen.

Wat gebeurde er tijdens de studie?

Wel, 5.796 personen overleden tijdens de studie. 4.784 deelnemers kregen een (ernstige) hart- en vaatziekte. Uit de resultaten bleek verder dat personen die veel vet binnenkrijgen (ongeveer 35 procent van hun voedingspatroon bestond uit vet), gemiddeld 23 procent minder risico hebben op een vroegtijdige dood vergeleken met mensen die minder vette producten eten. Het risico op een beroerte zakte met 18 procent.

Deelnemers die weinig verzadigde vetten aten zoals volvette kaas en vet vlees hadden volgens de studie een groter risico op overlijden vergeleken met de deelnemers die dit type vet lieten liggen.

Koolhydraten

De rol van koolhydraten bij een vroegtijdige dood en het risico op een beroerte werd eveneens bekeken. Voedingspatronen die voor 77 % uit koolhydraten bestonden, werden volgens de studie gelinkt aan een toename op overlijden (28%), vergeleken met voedingspatronen die veel minder koolhydraten bevatten.

De conclusie die de onderzoekers trokken na de studie was dat gematigde hoeveelheden verzadigd vet, gecombineerd met niet te veel koolhydraten “mogelijk een optimaal voedingspatroon” vormen.

Wel wordt benadrukt dat er niet is gekeken van welke producten de genuttigde voedingsstoffen afkomstig zijn. Ook de invloed van transvetten, die onder meer ontstaan bij het harden van plantaardige oliën en nog schadelijker zouden zijn dan verzadigde vetten, is in dit onderzoek niet meegenomen. (Bron nu.nl)

Wat kunnen we hiermee,  of beter gezegd; wat moeten we hiermee?
Laten we beginnen door te zeggen dat er in het onderzoek veel fouten zitten om tot de conclusie te komen waar de onderzoekers mee kwamen.

Zo is niet bekend waar de voedingstoffen vandaan kwamen en dat lijkt me in het kader van goed onderzoek toch niet geheel onbelangrijk.
Want de koolhydraten van een donut, bewerkt wit brood of slap gekookte groenten bevatten namelijk niet tot zeer weinig voedingsstoffen die nodig zijn om divers processen in het lichaam uit te kunnen voeren en te bewaken.

Goede koolhydraten vs slechte koolhydraten

Goede koolhydraten (volkoren granen, aardappelen, bonen en fruit) bevatten deze voedingsstoffen wel en leveren daarnaast nog eens voldoende vezels. En het eten van voldoende vezels doet wonderen voor het verlagen van je cholesterol (LDL).

Kijk eens naar het voedingspatroon van jezelf, of dat van de mensen die je kent. De meeste mensen denken namelijk dat ze gezond eten terwijl dit bij lange na niet het geval is. Een goed voedingspatroon is niet alleen afhankelijk van wat er weg wordt gelaten, denk aan; vlees, kip, vis, eieren en zuivel, maar wordt vooral bepaald door de voeding die je al niet veel at. Niet voor niets wordt het voedingsadvies waar het voedingscentrum en de wereldgezondheidsraad al decennia in adviseert, namelijk 2 ons groente en 2 stuks fruit zelden dagelijks gehaald.

Deze richtlijnen zijn overigens al naar een hogere inname bijgesteld en dat is maar goed ook.
We hebben juist deze koolhydraten hard nodig omdat ze tjokvol voedingstoffen zitten die ons lijf zo hard nodig heeft om sterk te worden en sterk te blijven.

En dan moet je niet alleen denken aan de spieren, maar ook aan je afweersysteem, je spijsvertering, je botdichtheid, je zenuwstelsel, je hormoonstelsel en nog vele andere processen die 24/7 doorgaan.

Naast deze studies kun je talloze andere studies leggen die juist aantonen dat het verhogen van voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan energie, vitaminen, mineralen en spoorelementen ons lijf goed doen.

Voedingsmiddelen waar geen label of etiket op geplakt is en boordevol andere ingrediënten zitten, kunnen niet verkeerd zijn voor ons lichaam en zijn dat ook niet.

Mensen die bang zijn om dik of ziek te worden van koolhydraten hebben om te beginnen al geen optimaal voedingspatroon en zouden zich daar eerst druk om moeten maken.

Eiwitrijke en of vetrijke voedingspatronen zijn namelijk wel schadelijk voor de gezondheid en elke gram koolhydraat die je daaraan toevoegt kan niets tot weinig uitrichten om dit te herstellen.

Door in te zien dat we niet zo veel eiwitten en vetten nodig hebben, en zeker geen dierlijke kan er eindelijk plaats gemaakt worden voor een voedingsgroep die als je ze goed selecteert, alles al bevat dat je nodig hebt, namelijk koolhydraten.

Goede koolhydraten leveren langdurige energie, versterken je immuunsysteem, geven je een goed gevoel en helpen je om beter te kunnen slapen. Ze leveren pure brandstof in een vorm waar je lijf van nature behoefte aan heeft, zoals een auto de brandstof moet krijgen waar hij het beste op rijdt.

Slechte koolhydraten daarentegen hebben hetzelfde effect op je lijf als de verkeerde brandstof in de tank van je auto gooien. Hij zal sputteren en je loopt het risico de onderdelen van de auto te verkloten.

Omdat ons lijf iets slimmer is in het verwerken van diverse voedingsmiddelen merken we er op korte termijn niet zo veel van, maar kunnen de gevolgen op de lange termijn desastreus zijn.

Kortom, leer om van koolhydraten te houden. Ik heb uiteraard gemakkelijk lullen als veganist die veel meer koolhydraten kan en moet eten (zo haal ik zelf met gemak de 450 gram koolhydraten per dag), maar dit advies geef ik iedereen die teveel troep vreet en al hun problemen afschuiven op de suikers.

Goede koolhydraten (volkoren granen, aardappelen, fruit, peulvruchten en groenten) zijn, mits goed bereid, ware energiebommen.

En nee, je wordt er niet dik van, tenzij je meer calorieën eet dan je nodig hebt, dan kun je in theorie van een blaadje sla nog dik worden.
Zou overigens ook een leuke studie opleveren.

Als je dit artikel leuk vond om te lezen zou ik het zeer erg op prijs stellen als je het zou willen delen.
Op die manier kan het veel meer mensen bereiken die de afgelopen dagen al minder brood en fruit hebben ingeslagen.
😉

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap