fbpx

Hoe wil jij oud worden?

Jelle de Vries Personal Coach Leeuwarden

Steeds meer mensen gebruiken medicijnen om leefstijl gerelateerde klachten te verlichten, maar vooral om een bedreigende situaties in je lijf die zijn ontstaan door de eerder genoemde leefstijl onder controle te houden. Medicijnen die ervoor moeten zorgen, dat ze je langer in leven houden. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat is het zeer zeker niet. Ik zal uitleggen waarom.

Wanneer er bij jou een lichamelijk “mankement” wordt geconstateerd door de huisarts.  dan is het logisch en noodzakelijk dat er op dat moment medicatie wordt voorgeschreven. Zo’n “mankement” kan een te hoge bloeddruk zijn, verhoogde cholesterolwaarden en wellicht ook nog een verstoorde bloedsuikerspiegel. Viel het je op dat ik mankement tussen aanhalingstekens heb gezet? In essentie is het vanuit je lijf gezien maar goed ook dat het kan reageren op processen die even niet meer zo gaan zoals ze horen te gaan.  Je lichaam zal er alles aan proberen te doen om alles wat er gebeurt in en met je lijf in balans te houden.

Is er sprake van een langdurige onbalans in je leefstijl, dan zal het de bloeddruk verhogen, de cholesterolspiegels aanpassen en ook je suikerwaarden worden aangepakt met meer insuline. Wanneer de eigenaar van het betreffende lijf dan niet tijdig ingrijpt door zijn/haar leefstijl aan te passen zal het lichaam al snel niet meer al die ingewikkelde ballen in de lucht kunnen houden en dan zijn er medicijnen nodig.

Begrijp me goed, ik heb niets tegen medicijnen zolang ze levensbedreigende situaties kunnen voorkomen en op afstand houden mogen we blij zijn dat ze er zijn.

Mensen worden gemiddeld steeds ouder, maar dan vraag ik me toch af of ook het feit meegenomen wordt dat deze gemiddelde mens ook steeds meer afhankelijk wordt van medicijnen. Elk jaar worden er namelijk meer en meer medicijnen verstrekt aan mensen die soms nog maar net de 40 gepasseerd zijn.  De vergrijzing neemt toe, maar zou het niet fijner zijn wanneer je tot op hoge leeftijd nog echt kunt genieten van het leven en zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren?

Stel je eens voor wat er zou gebeuren wanneer de voorgeschreven medicatie ineens niet meer verkrijgbaar zou zijn? Wat zou dit met die kunstmatig gecreëerde levensverwachting doen? Kijk eens om je heen. In je directe omgeving. Op je werk, bij je vereniging.  Hoeveel mensen ken je die echt geheel klachtenvrij zijn en dus ook geen leefstijl gerelateerde medicijnen hoeven te nemen? Mensen die er vitaal en gezond uitzien en die er 10 – 15 jaar jonger uitzien dan hun biologische leeftijd zijn helaas een zeldzaamheid in Westerse ontwikkelde landen.

Als je ze wel kunt vinden, mag je meteen van de gelegenheid gebruiken maken om ze te vragen wat ze zoal doen om er zo vitaal uit te zien. Of vraag hen waardoor ze zich zo goed voelen. Je zult hele nuchtere en eenvoudige antwoorden krijgen. Het is namelijk geen toeval dat gezonde leefgewoontes weerspiegeld worden door een gezond uiterlijk, maar meer nog door een overvloed aan energie dat ze tentoonspreiden. Ze hebben namelijk een manier gevonden om meer uit hun leven te halen.

Door actiever te zijn krijgen ze meer energie terug. Door zichzelf met eenvoudige gerechten te voeden en in bescheiden porties voeden ze hun lijf ook echt met de voedingsstoffen die hun eten bevat in plaats van zich te vullen met voeding waarvan de meeste mensen denken dat het gezond is. Voor de goede orde, om gezonder te leven hoef je echt niet als een topatleet te sporten, of als een topatleet te eten. Laten we dat vooral niet doen. Tenzij je er eentje wilt worden uiteraard, ik houd je niet tegen. 

We houden onszelf voor de gek, als we denken dat we gezondheid kunnen afkopen met het slikken van medicijnen. Ook wanneer je besluit dat alleen meer gaan bewegen de oplossing is,  kan dit voor jou juist averechts werken als je niet weet welk beweegprogramma bij jou past.

Inmiddels zal het je duidelijk zijn dat medicijnen de oorzaak van overgewicht en alle klachten die het veroorzaakt, niet weg kunnen nemen. Slechts verlichten of controleren en ook maar voor beperkte duur. Dit betekent dat we er nooit echt vanaf komen, zolang je niets aan de gewoonten wilt veranderen die je in deze situatie gebracht hebben.

Toch zijn veel mensen hier doof voor en gaan ze liever door met hun ongezonde leefgewoontes zoals roken, te veel drinken, te weinig bewegen en te weinig balans creëren tussen werken en rust waardoor ze sneller vervetten, hun organen onnodig belasten met voedsel waar het lichaam niets aan heeft en mentaal opgebrand raken.

Zelfs wanneer ze een flinke waarschuwing krijgen en hartfalen of andere klachten overleven, lijken mensen hier niet van te leren. Na een tijdje paffen ze er weer stevig op los en nemen ze al snel weer een borreltje, dat ze zonder schuldgevoel soms zelfs wegspoelen met een handjevol medicijnen…

Kan het dan anders? Is een dergelijke gezonde leefstijl aan te leren zodat je werkelijk gezond wordt en blijft?

Jazeker, regelmatig bewegen en vaker waardevolle voeding eten draagt zeker bij tot een gezonder functionerend lichaam, wat je veel energie zal terug geven wanneer je het nodig hebt. Ook ben je beter bestand tegen stress door een sterker immuunsysteem en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Leefstijl is op diverse manieren in te richten. Welke kies jij?


Ervaar jij ook gezondheidsklachten en wil je deze nu eens bij de bron aanpakken?

Met mijn online begeleidingsprogramma kan ik je helpen om binnen 12 weken je gezondheid te verbeteren.

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap