fbpx

Eindelijk werk maken van je gezondheid? Lees dit dan eerst!

JDV Online Coaching gezondheid

Wat versta jij eigenlijk onder gezondheid?

Voor de één is dat het feit dat je nog prima vooruit komt in het leven met wat kleine ongemakken die er nou eenmaal “bij horen”. Voor de ander is gezondheid een fit en sterk gevoel, zowel fysiek als psychisch, met niet of nauwelijks fysieke klachten.

Het is maar net wat voor jou de definitie van gezondheid is.
Behalve overgewicht kunnen al heel snel de volgende klachten ontstaan:

  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol (ldl)
  • Allergieën
  • Depressies
  • Stemmingswisselingen
  • Hart- en vaatziekten
  • Kanker
  • Gewrichtsklachten/osteoporose

Het is natuurlijk niet zo dat je vatbaar bent voor alle bovenstaande klachten, maar een aantal hiervan kun je rustig aanvinken als je te zwaar bent geworden door een ongezonde leefstijl.

 Wat kun je er aan doen?

Veel! Het maakt niet uit wat je huidige klachten zijn. Er zijn talloze inspirerende voorbeelden van mensen die hun fysieke beperking geen obstakel laten zijn in hun doel om fitter en gezonder te worden. Je zult wat dingen moeten aanpassen, maar iedereen kan meer doen dan hij of zij nu doet.

Het is een kwestie van het willen en -nog belangrijker- leren hoe je het ook volhoudt. Je ziet namelijk altijd wel verbetering op korte termijn. Dat is het punt ook niet. Dit boek behandelt juist de zaken waar je tegen aan loopt als dat begin geen begin meer is.

Laat ik fitness niet romantiseren of mooier maken da het is. Fitness is namelijk een reis die je niet maar over een mooie gladde asfaltweg naar je eindbestemming voert.

Nee, het is er één van heuvels en dalen, scherpe bochten en andere uitdagingen. Beginnen met fitness lijkt moeilijker als je dit van te voren weet, maar het is wel de realiteit.

Als het gemakkelijker zou zijn, had je nu dit boek niet gelezen. Zie het als een weg waar je voor de eerste keer overheen rijdt. Je kent de weg nog niet en dus ga je niet als een gek vol gas de bochten in en dan maar hopen dat je de controle over je voertuig houdt.

Veel mensen storten zich vol op het nieuwste afslankdieet en gaan iedere dag aan de slag met allerlei oefeningen, maar is die aanpak wel gezond?

Vaak zonder er bij na te denken. Zoiets ontstaat vanuit enthousiasme of juist vanuit wanhoop om zo snel mogelijk uit de situatie te komen waarin ze zich nu bevinden. 

Al snel verliezen ze de controle over hun lichaam en geven ze het op. Dit gebeurt overigens vaker bij de extremere beweegprogramma’s en een te streng dieet. De weg die ik hierboven beschrijf, is uiteraard symbolisch en heeft ook geen eindpunt. Geen eindbestemming. Voordat je nu denkt dat ik gek geworden ben, zal ik je uitleggen wat ik ermee bedoel.

Stel dat er wel een eindbestemming zou zijn. Dat je doel 10 kilo vetverlies is omdat je weet dat dit gezonder is en dat je dit na een aantal maanden ook hebt bereikt.

Wat doe je dan? Stop je dan met wat je gedaan hebt om de 10 kilo eraf te krijgen? Ga je door om er meer gewicht af te halen, of wordt het nu wellicht tijd om nog wat aan bepaalde delen van je figuur te werken?

Het zou onverstandig zijn om te stoppen zodra je een bepaald doel hebt behaald. Alle maatregelen die je hebt genomen, hebben er niet alleen voor gezorgd dat je uiteindelijk 10 kilo kwijt bent, maar hebben ook je gezondheid flink verbeterd.

Bloeddruk, cholesterol (bloedwaarden) zijn verbeterd en ook eventuele fysieke ongemakken behoren al snel tot het verleden. Niet alleen zie je er een stuk beter uit, je lichaam is ook aan de binnenkant letterlijk aan een schoonmaak begonnen.

Dan kun je nu twee dingen doen. Of je stopt, of je gaat door. Je zou dan verwachten dat mensen na het behalen van hun voorgenomen doel doorgaan met de leefstijl die ervoor gezorgd heeft dat ze zo ver zijn gekomen.

Maar de praktijk leert juist dat de cijfers anders liggen. Veel mensen stoppen omdat hun eindbestemming is bereikt. Ze zijn er. Klaar. De uitdaging om door te gaan, is er niet meer omdat ze hun doel behaald hebben. Wanneer ik zeg dat er geen eindbestemming is, houd dit in dat je in je hoofd de keuze moet maken om er voor te blijven gaan. Waarvoor gaan? Voor optimale gezondheid natuurlijk.

Gezondheid eerst, de rest komt vanzelf…

Tegen mijn klanten zeg ik altijd: Richt je eerst op de binnenkant van het lichaam, dan komt de buitenkant vanzelf wel. Teveel mensen zijn alleen maar bezig met wat ze in de spiegel zien. Of dat hun kleding nu wel erg begint te knellen.

Vaak is dat het eerste wat je ziet en voelt. Deze mensen hebben in deze fase dan nog niet genoeg overgewicht dat ze de gevolgen ervan ook aan de binnenkant voelen. Kortademigheid, hartkloppingen en duizeligheid kunnen bijvoorbeeld klachten zijn die veroorzaakt worden door ernstig overgewicht.

We hebben een lichaam gekregen waarvan de werking, voor iets wat miljoenen jaren oud is, behoorlijk hightech is. Het past zich namelijk altijd aan aan wat je ervan vraagt.

Je lichaam is daardoor een behoorlijk complex apparaat, maar als je eenmaal de goede gebruiksaanwijzing ervan hebt gevonden, kun je eindelijk eens ervaren wat het is als je je lichaam helpt in plaats van het tegen te werken.

Met tegenwerken bedoel ik door bijvoorbeeld al dan niet bewust verkeerde voeding te gebruiken. Of tegenwerken door het lichaam continue te beladen met stresshormonen afkomstig van teveel en extreme lichaamsbeweging of afkomstig van psychische stress.

Juist waar rust steeds noodzakelijker wordt, moet je wel voldoende rust inplannen zodat het kan herstellen. Doe je dit niet, dan zal je lichaam nauwelijks meekunnen met je leefstijl en betaal je vroeg of laat de rekening. Behalve overgewicht kunnen daarnaast eenvoudig de volgende klachten ontstaan:

Over gezondheid kun je veel zeggen, maar iedereen zal het ermee eens zijn dat je al snel in de problemen komt als je het niet meer bezit.

Door de kracht van goede voeding en slimme beweging te onderschatten leef je al snel een leven waar je lijf je vroeg of laat in de steek zal laten. Hetzij door een slechte conditie, hetzij door stijve en pijnlijke gewrichten of  door ernstige ziekten zoals hart en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Geloof me, daar zit je niet op te wachten. Een leven lang met de handrem erop leven met medicijnen of het door ziekten ernstig verkort zien worden? Het is allemaal niet nodig! Door de juiste stappen te leren zetten zul je zelf inzichten verkrijgen waardoor jij dat ook gaat inzien.

Ik kan hier vele blogposts mee vullen, maar daar ben je op korte termijn niet mee geholpen. Door mijn speciale coaching methode kan ik je helpen zoals ik al velen heb geholpen.

Neem gerust contact met mij op om naar de vele mogelijkheden te informeren.Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap