fbpx

2 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten en zo je doelstellingen sneller te behalen!

Zelfvertrouwen JDV Coaching Online

Ik coach nu alweer bijna 20 jaar online en het belangrijkste wat ik heb geleerd – zowel voor mij als voor mijn klanten – is dat zelfvertrouwen de sleutel is tot de resultaten waar je naar op zoek bent.

Zo is gewicht verliezen niet zo spannend, maar het gewicht eraf houden zodat het je gezondheid en prestaties bevorderd, dat is pas echte winst en daarom begint mijn online coaching altijd door eerst te werken aan je mindset.

Er zijn allerlei strategieën, manieren van denken, gedragspatronen en praktische tips om je leven te verbeteren en je beter te voelen over jezelf, maar ze zijn allemaal overbodig als de basis er niet is. Die basis is de echte jij, de jij waarvan je diep van binnen weet dat je bent. De truc is niet alleen dat er vertrouwen nodig is om dat te vinden, maar vervolgens ook naar buiten te brengen wie je bent – hier zijn de twee sleutels tot echt innerlijk vertrouwen.

1. Leer je waarden kennen

Persoonlijke waarden zijn een grote passie van mij en ik laat me vaak meeslepen door mezelf als ik erover praat. Ik verontschuldig me daar echter niet voor – ze zijn een van de belangrijkste dingen die je over jezelf kunt weten en zijn van vitaal belang om echt innerlijk vertrouwen te krijgen. Je waarden zitten in je en vormen de kern van wie je bent; en het zijn de bouwstenen, de fundamenten en hoekstenen voor jou. Een waarde is iets in jezelf, in anderen of in de wereld dat het belangrijkst voor je is, zoals overtuigingen, vooruitgang, familie, plezier, natuur, prestatie of vrijheid.

Hoe komt het dat sommige mensen en situaties je boos, gefrustreerd, gedemotiveerd of leeg laten lopen? Het is omdat een of meer van je waarden worden ontkend of onderdrukt – en we ervaren dat als een negatieve ervaring omdat het een fundamenteel stuk van wie je bent ontkent. Ken je die momenten waarop je je echt levend, geweldig of bruisend hebt gevoeld? Dat zijn de momenten waarop een of meer van je waarden worden gerespecteerd, en je kunt daar meer van krijgen door ernaar te leven.

Jouw waarden zijn jouw waarden, en wat er ook gebeurt, niemand kan ze ooit wegnemen. Je kunt absoluut vertrouwen in ze hebben omdat ze er de hele tijd zijn, wachtend tot je ze opmerkt en gebruikt. Wanneer je je waarden leert kennen, kun je keuzes gaan maken en je leven daarop afstemmen. Het is zo eenvoudig en het voelt geweldig omdat het enige dat echt betekent, is dat je toestaat wie je bent om in de echte wereld te leven.

2. Train je zelfvertrouwenspier

Zelfvertrouwen is als een spier, en zoals elke spier moet je het trainen zodat het niet krimpt en wegkwijnt. Het probleem is dat in tegenstelling tot je biceps of bilspieren, die de neiging hebben om op dezelfde plaats te blijven als je ze traint, je zelfvertrouwensspier moeilijker te vinden kan zijn. Hoe ontwikkel je je biceps of versterk je je bilspieren? Door oefeningen te doen die zijn ontworpen om die spier op een bepaalde manier gedurende een bepaalde periode te trainen, totdat je de resultaten ziet waarnaar je op zoek was.

Hetzelfde geldt voor vertrouwen. Laten we zeggen dat je de persoon bent die niet veel risico’s neemt, iemand die elke dag doorgaat met doen wat gedaan moet worden en dat goed doet, maar jezelf niet echt uitrekt in dingen/situaties waarvan je weet dat je er minder goed in bent. Je kunt jezelf uit deze situaties praten om iets te doen omdat het te eng is of omdat je bij jezelf denkt ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘dat is niet wie ik ben’ of ‘ik wil het toch niet echt’. Zo leef je binnen de grenzen van wat je weet en wat je een veilig en comfortabel geeft.

Om je zelfvertrouwen te trainen, moet je bereid zijn om risico’s te nemen – groot of klein. Je moet bereid zijn om jezelf in een onbekende richting uit te rekken, om iets nieuws te proberen of iets op een andere manier te proberen. Je moet jezelf openstellen voor de mogelijkheden om je heen en jezelf pushen om te vergroten wat je weet, wat je doet en wie je bent. Hoe meer je openstaat voor risico’s, kansen en mogelijkheden, hoe meer zelfvertrouwen je moet hebben, en dus hoe meer vertrouwen je zult ontwikkelen. Noem dit dus voortaan je zelfvertrouwenspier – de vraag is, wat ga jij doen om ‘m sterker te maken?

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap