fbpx

ZO ontwikkel je (weer) een positieve MINDset!

Motivatie mindset JDV Online Coaching Leeuwarden

Van tijd tot tijd bevindt een ieder van ons zich wel eens in een sleur van verveling en desinteresse. We lijken onze levenslust te verliezen en voelen ons moe, prikkelbaar en ongemotiveerd. We willen ons verstoppen onder de dekens in plaats van de dag onder ogen te zien. Misschien voel je je overweldigd door je werk, of ben je somber en of verdrietig over de pijn en het lijden in de wereld, of gewoon verveeld met de routine van je dagelijks leven.

Je bent niet de enige. We maken allemaal wel eens dit soort periodes mee. Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen. Hier zijn enkele tips om uit de sleur te breken en je weer enthousiast te voelen over het leven:

  1. Neem een “Time Out” – Langdurige stress kan je beschadigen en elk enthousiasme dat je ooit had begraven. Neem eens wat vaker een paar minuten de tijd om te ademen en gewoon TE ZIJN. Maak je geest leeg van alle stress en zorgen. Dit vergt oefening, maar geef niet op! Als gedachten in je opkomen, duw ze dan voorzichtig terug naar buiten en blijf je geest leeg en kalm houden. Accepteer dat deze gedachten er zijn, kijk er naar en laat ze weer weg drijven. Haal langzaam en diep adem en ontspan al je spieren. Deze manier van ontspannen laadt net als slaap, je mentale batterij weer op. Probeer dit dagelijks 10 minuutjes te doen, of zelfs twee keer per dag (‘s ochtends en’ s avonds). Je hebt net zoveel stille tijd nodig als dat je andere dingen in het leven nodig hebt. Geef jezelf het geschenk van innerlijke rust.

  1. Laat je inspireren – Lees iets motiverends, inspirerends of opbeurends. Kijk naar een paar prachtige natuurfoto’s, of lees iets humoristisch. Verplaats je gedachten bewust naar een positievere plek. Focussen op niets anders dan je werk en je dagelijkse taken in het leven kan je behoorlijk ongeïnspireerd laten voelen. Het is eenvoudig om dit om te draaien als je dat wil. Je hoeft alleen maar op zoek te gaan naar de dingen die je geest en je gemoedstoestand zullen verlichten. Maak er een punt van om elke dag even om iets te lachen, gelukkig, vreugdevol en luchtig te zijn. Wacht niet tot inspiratie op je deur klopt, ga op zoek of crëeer het zelf. Roep grappige of ontroerende herinneringen op in je hoofd. Schrijf ze als je dat wilt in een dagboek, zodat je zo nu en dan even terug kunt gaan en ze kunt lezen als je je down voelt.

  1. Word enthousiast – Denk na over de dingen die je voor de dag hebt gepland en wakker het enthousiasme aan dat je er ooit voor voelde. Wanneer je voor het eerst aan een nieuw project of een nieuwe baan begint, ben je meestal enthousiast over de vele mogelijkheden. Dit maakt positieve energie vrij waardoor je graag in beweging wil komen! Na verloop van tijd kun je dat enthousiasme om verschillende redenen gaan verliezen. Reis even terug in de tijd en denk na over wat je in het begin zo enthousiast maakte. Wat maakte dat je hartslag iets sneller ging? Herover dat gevoel en houd het vast! Zelfs als je taken niet (meer) iets zijn om echt enthousiast over te zijn, denk dan op zijn minst aan enkele positieve voordelen om ze toch te doen. Maak bijvoorbeeld een lijst van de manieren waarop ze bijvoorbeeld je kinderen, je partner, je huis en/of jezelf ten goede zullen komen. Zelfs alledaagse taken hebben  voordelen. Vaak is het een kwestie van je mindset te trainen/veranderen om de positieve kant vaker te zien en zo minder de negatieve kant van de taken zelf.

  1. Babystapjes – Soms is het moeilijkste deel om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Een project lijkt zo monsterlijk dat we ineenkrimpen bij de gedachte aan al die tijd en energie die we eraan zullen moeten besteden. Begin klein in plaats van jezelf te overweldigen. Stel eens een timer in voor 15 minuten en begin er gewoon aan te werken. Sta jezelf toe om na 15 minuten te stoppen als je dat echt wilt. Maar meestal, als je eenmaal ergens aan beginnen te werken, wil je helemaal niet meer stoppen. Focus je niet op het grote geheel, kijk naar de kleinere details die deel uitmaken van het proces en pak deze stapjes geconcentreerd aan. Elke grote taak lijkt ineens beheersbaar zodra je het opsplitst in kleinere stappen.

  1. Zorg voor het lichaam – Soms worden je gevoelens van vermoeidheid veroorzaakt door fysieke tekortkomingen, niet door mentale. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, voedsel eet dat je lichaam voedt, voldoende water drinkt, voldoende beweegt, enz. Vooral als je het erg druk hebt, heb je de neiging om de snelste, gemakkelijkste maaltijden te pakken, die niet zelden de beste keuze voor je lichaam is. Het eten van veel sterk bewerkte voedingsmiddelen en suiker is als het stoppen van verwaterde benzine in je auto. Om je auto soepel te laten rijden, moet je deze goed onderhouden, en zo is het ook met je lichaam. Vergeet niet dat het lichaam het voertuig is voor de geest en de ziel!

Vergeet ten slotte niet om jezelf van tijd tot tijd te belonen en wees mild voor jezelf! Er zullen altijd dingen zijn die “moeten” worden gedaan. Maar soms neem je veel meer aan dan je aan kunt, en je leven verandert daardoor in een put van sleur. Probeer de dingen te elimineren die je echt geen vreugde brengen, of minimaliseer op zijn minst de tijd die je eraan besteedt. Doe wat je kunt, en laat de rest gaan. Of vraag om hulp. Heb niet het gevoel dat je alles zelf moet doen.

Vergeet niet dat motivatie, net als geluk, iets is dat we KIEZEN. Je moet jezelf in het begin misschien een duwtje in de rug geven, maar als je eenmaal in de juiste mindset zit, is het eenvoudig om daar te blijven als je daarvoor kiest.

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap