fbpx

Water, Water, de Rest Komt Later!

Water drinken JDV Online Coaching

Water is zo belangrijk voor je lichaam dat wanneer je drie dagen zonder water komt te zitten, je je echt moet gaan afvragen of je ooit nog wel water zult kunnen drinken.

Jouw lichaam bestaat voor 3/4 deel uit vocht en dus kun je bijna stellen dat we wandelende waterzakken zijn. Elke cel in je lichaam bevat een exacte hoeveelheid vocht die ervoor zorgt dat alle processen die nodig zijn om je lichaam te laten functioneren.

Van je spijsvertering, je bloed, je spieren, je organen zoals je hersenen, hart, longen, lever, nieren en huid. Allemaal hebben ze voldoende vocht nodig om goed te kunnen presteren.

Dat krijg je het beste binnen door dagelijks minimaal 6 glazen van 250 ml water te drinken NAAST je koffie, thee en andere cafeïnehoudende dranken. Deze dranken zullen namelijk een vochtafdrijvend effect veroorzaken wat weer mineraalverlies, vooral kalium tot gevolg heeft.

Hier gaan veel mensen de fout in die denken dat ze al genoeg drinken. Ze tellen alles dat ze drinken mee in de vochtinname en houden geen rekening met de effecten van hetgeen ze drinken.

Ik weet dat er vaak wordt geadviseerd om totaal 1,5 liter vocht te drinken, maar dat is om je lichaam minimaal te hydrateren. Ik ga echter nooit voor minimaal, maar voor optimaal en dat zou jij ook moeten willen om beter te kunnen presteren en meer energie te ervaren.

Laat staan de hoofdpijnen die je kunt missen als kiespijn wanneer de water-inname eindelijk het gewenste niveau heeft bereikt.

Wil je dus echt optimaal je lichaam voeden met water dan neem je voor het eerste cijfer van je gewicht 1,5 glas water per dag.
Dus weeg je 70 kilo dan drink je 7 glazen per dag.
Weeg je 100 kilo dan drink je er 10. Wanneer je intensief beweegt dan kun je hier rustig nog 2-4 glazen aan toe voegen op de dagen dat je sport.

“Maar, als ik veel water drink moet ik voortdurend naar de wc hoor ik je al roepen.”

Vaker moeten plassen is een natuurlijke reactie van een blaas die niet gewend is om vaak gevuld te zijn.
Zodra je blaas eenmaal gewend is om meer en vaker te drinken zal deze zich aanpassen om langer meer vloeistof vast te houden.

Dit gebeurt al na 2 tot 3 dagen zodat je minder frequent naar het toilet hoeft te gaan en in plaats daarvan langer staat/zit.
Even doorzetten dus.


Water en sporten
Drink overigens geen suikerrijke drank vlak voor sportmomenten. Je lichaam gebruikt namelijk eerst de energie die je de afgelopen 24 / 48 uur hebt genuttigd dus aan dat energiedrankje heb je niet zoveel.

Beperk je dus tot water. Duurt je sportmoment langer dan een uur dan hebben we het al snel over duursport, dan kun je deze suikerrijke dranken prima tijdens het lopen/fietsen nemen mits ze de juiste concentratie suiker/water en mineralen bevatten.

Naar het strand?
Neem de dag van te voren een lege frisdrankfles, vul deze met water en voeg eventueel wat citroen/lemonsap toe. Gooi ‘m een nachtje in de koelkast, verplaats ‘m naar je koelbox/tas en je hebt de volgende dag een heerlijke koele drank en altijd binnen handbereik.

Ook voor de mensen die dagelijks veel in de auto zitten is dit een gouden tip.
Reizen en dus autorijden heeft een uitdrogend effect dus blijf drinken om te voorkomen dat je minder alert wordt.

Afsluitend, drink altijd voor je dorst krijgt! Dorst is een signaal dat je lichaam de balans een tijdje heeft kunnen bewaken door ergens anders in je lijf water in de meest belangrijke cellen te krijgen en te behouden, maar nu toch echt dringend behoefte heeft aan water en is er dus al sprake van een achterstand.

Je kunt je lichaam dus geen groter plezier doen dan te zorgen voor een optimale vochthuishouding dag in dag uit.

Proost!

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap