Als je me 10 jaar geleden had gevraagd of sporten belangrijk is had ik je waarschijnlijk niet voor vol aan gezien.
Hoe kan sporten nou niet belangrijk zijn?
Het houdt je spieren soepel, geeft je lichaam meer vorm en zorgt voor sterkere botten en een heldere geest. Toch?
Niet als je lichaam even niet moet denken aan sport omdat het van binnen “ziek” is van teveel stress. We ervaren allemaal onze eigen portie stress. Het gegeven alleen verdient al een eigen blog, maar ik richt me hier tot de relatie tot het sporten.
Elke vorm van beweging is voor je lichaam uiteindelijk niets meer dan een vorm van stress. Net zoals mentale stress zoals het je zorgen maken om zaken waar je weinig tot niets aan kunt doen. Voor je lichaam maakt het niet uit wat voor vorm van stress het is. Het ziet het slechts als stress en moet hier mee om zien te gaan.
Dit kan het goed, maar dan moet je er wel de nodige rust en goede voeding tegenover stellen om de dit mogelijk te maken. Stress kost energie en verbruikt in die zin alleen maar energie. Voeding en rust zorgen daarentegen weer voor het herstel en het opladen van het lichaam.
Bij veel mensen is deze balans echter verstoord omdat ze teveel van zichzelf vragen (werk-mentale stress-sport) en te weinig doen om het lichaam weer op te laden (voeding-rust)
Een lichaam met een onverantwoorde negatieve energiebalans heeft een verhoogd risico op hart en vaatziekten, kanker, allergieen en blessures. Zorg dus dat je eerst in balans komt door je huidig energieverbruik, en dan bedoel ik niet je gasrekening, in verhouding te brengen met goede voeding en voldoende rust. Kijk een kritisch naar je voedingspatroon. Mensen die altijd maar druk, druk, druk zijn hebben ook sneller de neiging om zich te belonen met ongezondere voeding en gewoonten.
Dit uit zich veelal in te veel koffie drinken, te weinig water consumeren, trek of honger stillen met ongezonde snelle snacks of maaltijden, het te laat naar bed gaan, te weinig sociale contacten terwijl de behoefte er wel is, de kop leeg willen maken door zichzelf weer af te beulen met een uurtje intensieve sport, enzovoort.
Hoe weet je nu of je in balans bent?
Simpel, dat voel je vanzelf. Een lichaam in balans kan kan energie vrijmaken en dat voel je. Je zult willen sporten omdat je er de energie ook voor hebt en niet omdat je moet en zal het ook zijn vruchten gaan afwerpen.
We worden via de (social) media steeds vaker aangemoedigd om te sporten en daar sta ik ook helemaal achter, maar dan wel met beleid zijn en dus toegepast op je huidige conditie en stresstolerantie.
Ik heb meer dan eens cliënten verboden om te gaan sporten zolang ze hun fysieke en mentale energiebalans niet op orde hadden.
Pas wanneer de nodige aanpassingen op deze twee onderdelen waren gemaakt was het lichaam ook klaar om te sporten en ervaarden ze hun prestaties, niemand uitgezonderd, altijd beter.
Ga er dus nooit vanuit dat sporten zaligmakend is voordat je weet wanneer jij het in kunt zetten en je kunt herkennen wanneer je het gaspedaal weer even los moet laten om het vervolgens weer dieper te kunnen intrappen wanneer dat gewenst is voor de doelstelling.
Disclaimer:
De informatie in mijn blogs zijn niet bedoeld als medisch advies en of te vervangen voor het eigen behandelplan indien je aan diabetes lijdt.
Wel zijn ze altijd uitsluitend gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en dus niet met de natte vinger uit de lucht gehaald.
Overleg altijd met je arts mocht je aan de slag willen gaan met mijn adviezen. Graag zelfs.