fbpx

Verbrand je schepen

JDV Online Coaching Leeuwarden

Een van de sleutels tot het bereiken van je doelen is het elimineren van vluchtroutes. Het is verleidelijk om je terug te trekken in veiligheid en comfort wanneer uitdagingen en moeilijkheden zich voordoen. Om te voorkomen dat je je omdraait en je doelen opgeeft, moet je vooruitgang in je leven aantrekkelijker maken dan teruggaan en blijven hangen in de situatie waar je niet tevreden mee bent.

Wanneer je naar een doel streeft, moet je je concentreren op wat je wilt bereiken en de impuls vermijden om terug te gaan naar het bekende en wat comfortabel is.
Toen de Spaanse conquistador Hernando Cortez, in Mexico landde, was een van zijn eerste orders aan zijn mannen om de schepen waarmee ze waren gekomen te verbranden. Cortez was zeer toegewijd aan zijn missie en wilde zichzelf of zijn mannen niet de optie gunnen om terug te gaan naar Spanje. Door deze optie te verwijderen, werden Cortez en zijn mannen gedwongen zich te concentreren op de manieren hoe ze de missie wel succesvol moesten maken.

Het elimineren van een ontsnappingsroute creëert een dwingende reden om je te concentreren op het doel en om vooruit te blijven gaan. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel Cortez zijn mannen de schepen liet verbranden, hij ze niet de voorraden liet verbranden. Het elimineren van een ontsnappingsroute om de motivatie te verhogen en het verlangen te creëren om door te gaan waar je anders zou opgeven, is totaal iets anders dan onnodige risico’s nemen.

Het bereiken van je doelen vereist nog steeds een zorgvuldige planning. Elke doelstelling bevat namelijk een zekere mate van risico, maar het is echt niet de bedoeling om onnodig risico en stress te creëren door je doelstelling niet goed uit te werken om zo de nodige hulpmiddelen en benodigdheden te missen om je doel te bereiken. Neem risico’s, maar wees niet onvoorzichtig of dwaas om vervolgens maar te hopen dat alles wel goed komt.

Voordat je besluit om jouw schepen te verbranden, moet je er dus wel voor zorgen dat je de middelen (zoals de voorraden van Cortez) al tot je beschikking hebt die nodig zijn om je doel te bereiken. Een voorbeeld: het opzeggen van je baan klinkt misschien als een goede manier om een ontsnappingsroute te sluiten, maar het kan ook een snelle weg naar een financiële problemen zijn.

Als je geen manieren hebt om je door een periode te loodsen waar geen inkomen meer binnen komt, ben je niet slim bezig en vraag je om moeilijkheden.
Met een stevige spaarrekening en/of door een tijdelijke baan aan te nemen waar je meer plezier uit haalt en die een opstap kan zijn naar hetgeen je echt wilt, kun je een dergelijk risico nemen en je huidige baan opzeggen zonder onnodig risico te creëren.

Het sluiten van je vluchtroutes zorgt er dus voor dat je een dwingende reden hebt jezelf verder te ontwikkelen en te groeien. Het vraagt zeker moed, maar kan, indien je door goed plannen de risico’s op mislukken kunt minimaliseren, juist hele mooie resultaten opleveren die wellicht niet waren ontstaan als je op het ideale en meest veilige moment zou hebben gewacht om deze stap te zetten.

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap