fbpx

Krachttraining, Niemand Komt Hier Nog Onderuit, maar Hoeveel Heb Je Eigenlijk Nodig?

Fitness ouderen JDV Online Coaching

Zoals je weet ben ik een enorme voorstander van krachttraining. Sterker nog, het zou nooit mogen ontbreken in je leefstijl. Na het lezen van deze blog weet je waarom dit zo belangrijk voor je is. Zeker als 40 plusser, waar het leven pas echt gaat beginnen, zul je inzien dat het ook een kleine moeite is om te doen. Mits je mijn manier van trainen volgt uiteraard.

Vergeet urenlange trainingen waarbij je inderdaad al snel genoeg krijgt. Ik ga je in deze blog precies uitleggen hoe weinig krachttraining je nodig hebt. Hoe druk je het ook hebt, hier heb je tijd voor en na het zien van veel meer resultaat, wil je hier voortaan graag tijd voor vrijmaken.

Wat is de minimale duur die een training moet hebben?
Wanneer is een training een training?
Het zijn zomaar wat vragen die ik me altijd heb gesteld toen ik voor mezelf jaren geleden naar de meest effectieve trainingsbelasting zocht. Niet alleen om wat meer spiermassa aan te maken, maar vooral om me beter te voelen wanneer ik niet trainde.

Krachttraining zijn trainingen waarbij je werkt aan je kracht. Dat klinkt logisch, maar toch lijken veel mensen dit (nog) niet helemaal door te hebben. Ik kan het aantal mensen namelijk niet meer tellen die al te lang met dezelfde weerstand trainen. Een te lichte weerstand die niet (meer) uitdaagt om er voordeel van te ervaren zal steeds minder voor je doen.

Laat ik eerst even één ding uit de weg ruimen. Mocht je denken dat ik deze blog geschreven heb om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk spieren op je botten te plakken, dan heb je het mis. Daar zal ik in een volgende blog ruim aandacht aan besteden dus nog even geduld.

Deze blog is bedoeld voor de mensen die weinig tijd hebben, of simpelweg niet meer tijd willen besteden aan iets dat ook in korte tijd gerealiseerd kan worden.

Wat is het belangrijkste dat je voor een goede krachttraining nodig hebt?
Toestellen met een blok gewicht waar je je weerstand met een pin heel gemakkelijk kunt veranderen?
Een slim opgezet circuit waar een electro-motor zorgt voor de weerstand?
Het werken met elastieken of je eigen lichaamsgewicht als weerstand?
Zou weerstand het belangrijkste zijn? Reken maar!

Stuk voor stuk zijn bovenstaande trainingsvormen prima om je lichaam te belasten.
Je spieren zien namelijk het verschil niet tussen deze oefeningen. Ze voelen alleen de weerstand waaraan ze onderworpen worden. Daag ze meer uit en ze zullen sterker worden. Moeilijker wordt het niet.
Maar, en dit is een grote maar, de nadruk ligt duidelijk op het uitdagen van je lijf. Ongeacht de vorm van de weerstandstraining.

Ik kan het niet voldoende benadrukken. Als je namelijk al traint voor wat je al hebt of kunt krijg je ook wat je al hebt of kunt en daarvoor heb je je niet aangemeld bij de sportschool mag ik hopen.

Een krachttraining waarbij je niet regelmatig probeert om net even iets meer te doen dan je voorgaande trainingen kan ik dan ook geen krachttraining noemen. Bezigheidstherapie komt meer in de buurt om dergelijke trainingen te omschrijven.

Krachttraining is nu belangrijker dan ooit.
Veel mensen van 30 jaar en ouder lopen namelijk nu al rond met een (te) lage hoeveelheid functionele spiermassa dus voor ijdelheid hoef je het niet te doen.

Door inactiviteit verliest een lichaam steeds meer spiermassa omdat er steeds minder van gevraagd wordt. En gezien de steeds “beter” ontwikkelde arbeidsomstandigheden op veel werkplekken, waar je toch aardig wat uurtjes doorbrengt, moet je de nodige beweging echt gaan opzoeken.

Zelf de touwtjes in handen nemen. Je kunt er niet meer onderuit om vitaler te worden zonder spier en gewrichtsklachten. Zelfs wanneer je zwaardere werkzaamheden verricht is een goed trainingsprogramma een must om disbalans in je lichaam te voorkomen.

Zoals eerder gezegd hoeft een dergelijk programma geen uren te duren.
Voor functionele krachtontwikkeling waar het doel het verbeteren van de kracht, motorriek, het verhogen van de botdichtheid en het verminderen van gewrichtsklachten volstaat 2 maal per week 45 minuten trainen al.

Laat je niet wijsmaken dat je minimaal anderhalf uur moet sporten om effect te sorteren. Als je meer dan 45 minuten nodig hebt is het programma niet goed afgestemd op je doelstelling. Je kan altijd langer trainen, maar het is bij de doelstellingen helemaal niet nodig.

Samenvattend hoef je slechts 2 maal per week je lichaam aan krachttraining te onderwerpen. Of dat nu in de sportschool is, thuis of waar dan ook. De materialen zijn niet het allerbelangrijkste zolang je maar in staat bent om de oefeningen langzaamaan met meer weerstand te doen.
Probeer hier echt tijd voor vrij te maken om resultaten te zien en te voelen waardoor je gemotiveerd blijft om het te blijven doen.
Week in week uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit.

In een volgende blog zal ik uiteenzetten hoe een dergelijke training eruit kan zien.

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap