fbpx

Koffie: de vloeibare knuffel voor je brein?

coffee JDV Coaching

Tip: deze nieuwsbrief leest het best onder het genot van een kop koffie.

Ik sta op, nog niet wakker. ik wankel door het huis als een stakker. Maar ondanks alles haal ik mijn doel, op het gevoel. Ja, ik ben een gebruiker. Het pure spul dus zonder de suiker. Ik giet het zwarte goud in een kop en ik leef weer op.

Herkenbaar? De tekst zal je eveneens herkend hebben aan die grote hit uit de jaren 80 over een lullig, maar o zo heerlijk bakkie koffie. Voor de nieuwsgierigen onder ons of voor gewoon een stukje nostalgie:

Koffie, wat doet het eigenlijk met je? Ik heb al vroeg geleerd dat overal waar “te” voor staat vaak geen positieve uitwerking heeft. En helaas, met koffie is dat niet anders. Zelf start ik er zoals ik deze nieuwsbrief begon, mijn dag mee. Espresso nog wel. Geen enkele moeite mee. Sterker nog, als het minder sterk zou zijn zou ik liever thee drinken.

Espresso in mijn geval is letterlijk mijn “pre-workout” drank. Daar heb ik geen commerciële goed voor nodig waar veel sportschoolfanaten zich nog steeds massaal aan tegoed doen. Maar dan niet in alle vroegte om het lichaam en het nog slapende brein wakker te schudden met een emmer cafeïne. Nee, ze doen dit doodgewoon midden op de dag, waar ze al wakker horen te zijn.

Overigens schijnt dit een generatiedingetje te zijn want in mijn tijd (jaren 80-90) haalde je je cafeïne gewoon uit een kopje koffie. En dan niet voor het effect van de cafeïne, maar omdat je toch iets moest doen terwijl je op je trainingsmaat wachtte.

En soms duurde dat wachten lang.

Even snel de voordelen van cafeïne:

🎉 Cafeïne is een natuurlijke stimulans en kan je helpen alert en gefocust te blijven. Geen middagdipjes meer!

💪 Cafeïne kan ook helpen bij het verhogen van je fysieke prestaties, zodat je harder kunt trainen en je doelen kunt bereiken.

🧠 Wist je dat cafeïne kan helpen om je cognitieve functies te verbeteren? Dit betekent dat het je concentratie, geheugen en algemene hersenprestaties kan verbeteren.

👀 En last but not least, cafeïne kan zelfs helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde ziekten, zoals Alzheimer, Parkinson en diabetes type 2.

Dus waar wacht je nog op? Laat die koffiepot pruttelen en geniet van alle geweldige voordelen van cafeïne! ☕️💪🧠👀

Ho! Niet zo snel! Dat klinkt allemaal wel goed, maar cafeïne heeft ook zo zijn nadelen.

Zoals:

  • 🚫 Het kan slapeloosheid en rusteloosheid veroorzaken
  • 😩 Het kan maagproblemen veroorzaken
  • 😰 Het kan nervositeit en angstgevoelens veroorzaken
  • 💔 Te veel cafeïne kan leiden tot hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk

Het maakt voor je lijf ook nogal een verschil of het de eerste kop koffie in je leven is of je 1000e. Net als je eerste glas bier, sigaret of je eerste keer sex kan het kleine tot grote gevolgen hebben.

Koffie werkt verslavend, maar waarom eigenlijk?

Nou, het schijnt met geiten begonnen te zijn.

Een klein stukje geschiedenis:

Het drankje werd voor het eerst ontdekt in Ethiopië, ergens in de 11e eeuw. Een herder merkte op dat zijn geiten heel energiek werden na het eten van bepaalde bessen. Hij besloot om deze bessen zelf te proberen en voelde zich vervolgens ook heel energiek. Het duurde daarna niet lang voordat andere mensen ook ontdekten dat deze bessen een krachtig effect hadden.

Koffie heeft dus al eeuwenlang een reputatie als een stimulerend middel. Maar waarom zorgt het nou voor die verslavende werking? De bekende schrijver Michael Pollan heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. In zijn boek “Caffeine: How Coffee and Tea Created the Modern World” legt hij uit dat koffie eigenlijk een soort “cheater” is voor ons lichaam.

“Ons lichaam heeft van nature een stofje genaamd adenosine. Adenosine zorgt ervoor dat we ons moe voelen en uiteindelijk in slaap vallen. Koffie lijkt op adenosine, waardoor het zich kan binden aan de adenosinereceptoren in ons lichaam. Hierdoor worden de receptoren geblokkeerd en voelen we ons niet meer moe. Daarnaast zorgt koffie ervoor dat ons lichaam meer dopamine aanmaakt. Dit is het stofje dat ons een gevoel van plezier geeft.”

Dus eigenlijk is koffie een soort van “nepmiddel” dat ons lichaam voor de gek houdt. Het doet alsof het ons meer energie geeft, terwijl het eigenlijk alleen maar de natuurlijke vermoeidheid blokkeert. Dit is waarom we er zo snel aan gewend raken en waarom we er moeite mee hebben om zonder te kunnen.

Maar het is niet alleen de lichamelijke verslaving die ervoor zorgt dat we niet zonder koffie kunnen. Er is ook een sociale en culturele component. Koffie drinken is iets wat we vaak in gezelschap doen. Het is een manier om te socializen en om een moment van rust te creëren in ons drukke leven. Denk bijvoorbeeld aan de koffiepauze op het werk, of aan gezellig koffiedrinken met vrienden. Ook zakelijk en in de politiek wordt het kopje koffie vaak ingezet om te netwerken of te voorkomen dat ze in slaap vallen…

Hoe dan ook, ik ben van mening dat koffiedrinken persoonlijk is. Alle koffiedrinkers onder ons kunnen zich vast wel de momenten herinneren wanneer we een overdosis koffie namen. De één voelt zich lusteloos, de ander voelt zich geprikkeld en volop energie, weer een ander haast zich naar het toilet om zich zelf te ontlasten omdat teveel cafeïne ook een negatieve impact kan hebben op de spijsvertering.

Luister naar je lichaam drink het niet om te compenseren voor een slechte leefstijl waar je weinig energie van kunt verwachten. Drink het bij voorkeur ook niet na 16:00 uur omdat de meeste mensen dieper slapen wanneer ze hun lichaam de kans geven om het merendeel van de cafeïne ook weer uit het lichaam te verwerken.

Goed, ik heb mijn koffie op. Het was me weer een genoegen.

Tot de volgende!

Jelle de Vries, Vitaliteitscoach

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap