fbpx

Doe DIT om je doelstelling(en) sneller te behalen.

Doelstelling JDV Coaching Online Leeuwarden

In deze blogpost zal ik je uitleggen hoe je sneller je doelstelling(en) kunt behalen zonder dat je bezig bent met je doelstelling. Yep, je leest het goed.

Je kent het wel. Je bent iets te zwaar en je wilt gewicht verliezen. Je hebt besloten dat er 10 kilo vanaf moet en je gaat je vervolgens verdiepen in het nieuwste dieet en of trainingsprogramma.

Je weet dat je er met 10 kilo minder vet, echt fantastisch uit zult zien en je kunt niet wachten om te starten.
Of stel, je bent zo dun dat je een lantaarnpaal van binnen zou kunnen schilderen en je vurigste wens zou zijn om zo snel mogelijk hiermee af te rekenen door gespierder te worden.

In dit geval zou een kilo of 10 erbij fantastisch zijn. Met 10 kilo pure spiermassa erbij ziet je lijf er veel krachtiger uit. Het besluit om de beste proteïne-supplementen te bestellen en het internet op te gaan voor een strak schema om zo snel mogelijk je doel te kunnen behalen, is dan al snel genomen. Kom maar op met dat strakke en gespierde lijf!

Doelstelling
Bovenstaande wensen kunnen we gerust doelstellingen noemen. Zonder doelstelling ben je immers als een schip zonder koers en duurt het nog langer voor je op de plaats van bestemming bent. Zo lijkt het. Aan het eind van dit artikel zul je zien dat dit niet altijd zo hoeft te zijn.

Doelstellingen gelden ook in de sport.
Een voetbaltrainer van Ajax, Feyenoord of PSV heeft maar één doel en dat is kampioen worden van Nederland. Daar wordt alles voor ingezet om dat mogelijk te maken, te beginnen met het materiaal; de spelers. Trainers van clubs die het met minder goede spelers moeten doen hebben ook een doelstelling, alleen is dat vaak niet het kampioenschap. Feit blijft dat ook zij een doelstellingen hebben.

Zou het mogelijk zijn om resultaten zonder doelstelling te verkrijgen?
Denk je dat een trainer van een club kampioen zou kunnen worden als ze de doelstelling los laten en gewoon verder gaan met de voorbereidingen op wedstrijden?
En zou je ook 10 kilo kunnen verliezen in de vorm van vet of aankomen in de vorm van spiermassa als je deze doelstelling niet zou hebben?

Ik denk het wel en ik zal je uitleggen waarom het beter is om dit ook te doen.
Een doelstelling is een punt waarop je iets hebt bereikt. Maar wat dat ook moge zijn, er moet hoe dan ook voor welke doelstelling hard worden gewerkt om dit te bereiken.

Om 10 kilo kwijt te raken moet je vanaf de dag dat je je doelstelling hebt bereikt minder eten dan je tot nu toe hebt gedaan om het lichaamsvet aan te kunnen spreken dat je in de loop der jaren hebt opgespaard.
Daarnaast moet je slimmer bewegen om je spiermassa te behouden en te versterken tijdens het dieet.

Om aan te komen werk je andersom en zul je meer bouwstoffen moeten aanleveren om je lichaam een eerlijke kans te geven meer spiermassa aan te maken.

De trainingen die je immers doet zijn er immers op gericht om sterker te worden en meer zijn een voorwaarde voor grotere spieren.

Clubs die kampioen willen worden of in ieder geval in het linkerrijtje willen belanden, kopen/huren daar de spelers voor die vervolgens trainen op basis van de laatst gespeelde wedstrijd.

Daarom is geen enkele trainer hetzelfde. Niet voor de trainer en niet voor de speler.
Er moet namelijk altijd getraind worden om er beter van te worden anders kun je net zo goed niet trainen.

Systemen
Al deze handelingen die gedaan moeten worden; anders eten, anders bewegen, spelersmateriaal, opstelling, trainingen etc, worden systemen genoemd.

Zonder een systeem kun je geen programma maken en heb je geen richtlijnen.
Je zult of een trainer/coach moeten vragen wat het beste bij je wensen past óf zelf iets moeten gaan bedenken om te krijgen wat je wilt.

Het voorkomt dat je de verkeerde keuzes maakt, want als je niet minder eet en of niet slimmer beweegt, val je geen ons af.

Hetzelfde geldt voor het aankomen waar trainingen belangrijker lijken, maar waar je eveneens geen ons aan zult komen als je niet meer eet dan je verbruikt. Zo simpel is het.

Systemen zijn bijna als natuurwetten in dat opzicht. Je kan ze niet misleiden tenzij het je doel is om je doelstelling zo snel mogelijk te saboteren.

Verlammend
Doelstellingen zorgen altijd voor druk. Druk waar lang niet iedereen tegen kan. Zeker wanneer een doelstelling (alweer) niet wordt behaald kan dit enorm frustrerend werken en een flinke deuk in je zelfvertrouwen slaan.

Als je bijvoorbeeld bij een club speelt die voor het kampioenschap gaat en je niet tegen deze opgelegde druk kunt, is de kans groot dat je slechter gaat spelen en als je spits bent uit zich dat in moeite krijgen met het maken van doelpunten.

Indien je je hebt voorgenomen om je fysiek te transformeren en je haalt de doelstelling niet binnen afzienbare tijd, dan gaat alles dat je hiervoor moet doen en laten, vroeg of laat steeds meer tegenstaan en is de kans groot dat je er helemaal mee stopt.

Hoe met het dan?

Geniet van het proces
De beste manier die ik je vandaag wil meegeven om te krijgen wat je wilt, is om te genieten van het proces.

Wat je doelstelling ook is, je zult altijd langer met de systemen bezig zijn dan met de doelstelling. Je bent altijd onderweg en bezig met het proces.
Dag in, dag uit.Kampioen wordt je pas als alle wedstrijden gespeeld zijn en je meer punten hebt verzameld dan al je concurrenten.

Het kwijtraken van 10 kilo vet zal altijd betekenen dat je elke dag je stinkende best moet doen om datgene wat je moet doen zo uit te voeren dat je het ook vol kunt houden.

Als je dat doet zul je lichter worden. Het zal gebeuren want je volgt de systemen. En uiteindelijk sta je een keer op de weegschaal en realiseer je je dat je inmiddels al meer dan 10 kilo kwijt bent.

En misschien zie je er al fantastisch uit en hoefde je maar 6 kilo vet te verliezen. Aankomen zal ook alleen maar lukken zodra je de systemen leert om meer en beter te eten en slimmer te trainen, zodat je er zo snel mogelijk achterkomt dat je zwaarder begint te worden om te weten dat ze werken.

Enjoy the Game!
Voetballers zullen zichzelf altijd willen verbeteren en horen als geen ander van het spelletje te genieten. De trainer is er voor de opstellingen en zal een winnend team nooit willen veranderen, tenzij er blessures bij spelers optreden.

Het kampioenschap zit echt niet dagelijks in hun hoofd. Het zou het plezier er snel uithalen en daar is niemand bij gebaat.
Geniet van het feit dat je kleding losser gaat zitten, geniet van het feit dat je eigenlijk toch best wel veel mag eten en blijft afvallen.

Genieten zit in kleine dingen. Sterker worden bijvoorbeeld is en blijft een heerlijk gevoel. Lekker kunnen eten zonder je vol te moeten proppen of duren supplementen te hoeven aanschaffen voelt slim en goed.

Een wereldgoal maken op een training is net zo genieten als wanneer het in de wedstrijd gebeurt.  Beide keren verdwijnt de bal op magistrale wijze in het doel.

Systemen oftewel een plan van aanpak
Mijn boodschap is simpel: Laat de doelstelling los, en raak zo snel mogelijk vertrouwd met de systemen die er voor moeten gaan zorgen dat je toch wel krijgt wat je wil. Het verschil is alleen dat je er geen tijdschema meer op loslaat. Hierdoor krijg je meer rust en zelfvertrouwen.

Het plan dat jij of je trainer hebt gemaakt gaat er echt wel voor zorgen dat je resultaten gaat zien en als deze even uitblijven of langzamer gaan dan, en alleen dán, pas jij of je trainer het plan enigszins aan zodat de resultaten weer zullen komen.

Dat plan kan een voedingsschema zijn, een trainingsschema of een mentaal programma met opdrachten zijn. Een plan is iets waarmee je weken, maanden of soms zelfs jaren mee aan de slag zult moeten gaan dus het kan maar beter een goed plan zijn.

Overigens hoef je wanneer je hier zelf niet over na wilt denken een plan door mij op laten stellen en je gedurende een traject door mij online laten begeleiden. Hierdoor heb je weer een zorg minder en kun je volledige aandacht richten op de opdrachten die je zelf moet doen.

Tot slot
Zeg tegen jezelf wat je wilt, zonder daar een getal aan vast te hangen. Weet dat er systemen zijn die hetgeen dat je wilt mogelijk maken en houdt je aan het plan dat bij een systeem komt dan zul je geen druk ervaren, zal er geen frustratie zijn en zal het al snel een leefstijl gaan worden.

Last but not least, geniet van elk klein succesje, want je zit er nou eenmaal voor langere tijd aan “vast”.

Hulp nodig?
Wanneer je niet zelf wilt nadenken over welk systeem en plan het best bij jou past, kun je een plan door mij laten opstellen middels een leefstijlplan. Daarnaast is er de mogelijkheid om je gedurende het traject online door mij te laten begeleiden. Hierdoor heb je weer een zorg minder en kun je volledige aandacht richten op de opdrachten die je zelf moet doen en zul je tevreden zijn met de resultaten.

Ontvang nieuwe blogposts direct in je mailbox!

Meer leesvoer

Ouder dan 40? Like dan onze Facebookpagina voor de beste tips over gezond ouder worden

Share via
Copy link
Powered by Social Snap