Als je ooit eerder doelen hebt gesteld, maar ze niet hebt bereikt, zou het zomaar eens kunnen zijn dat je geen specifiek actieplan had gemaakt om die doelen ook effectief te bereiken.
De tijd nemen om doelen te stellen is slechts een deel van het proces van het stellen van doelen, en veel mensen zien vaak het belangrijkste deel over het hoofd, namelijk het maken van een plan!
Zonder een plan blijven je doelen onvolledig. Het is alsof je een bestemming hebt, maar dan zonder kaart of als een schip op zee zonder navigatie. Je doelen vertellen je waar je naartoe wilt in het leven en je plan vertelt je hoe je daar kunt komen.
Een effectief plan is gewoon een lijst met geplande activiteiten die nodig zijn voor je doelstelling(en) en die je ergens in de (nabije) toekomst zult doen. Dit kunnen activiteiten omvatten die gedurende een reeks dagen, weken, maanden of zelfs jaren worden gedaan, afhankelijk van het type doel dat je jezelf stelt.
Jouw plan hoeft de eerste keer ook niet perfect te zijn. Meestal zul je merken dat je eerste poging om een plan te maken vaag en onvolledig zal zijn. Maak je geen zorgen, dit is ok. Plannen moeten flexibel zijn en zullen dus waarschijnlijk voortdurend worden bijgewerkt op je weg naar het voltooien van je primaire doel.
In je plan moet je daarom een reeks stappen maken, waarvan je denkt dat je ze nodig hebt om dat doel te bereiken. Zie het bijvoorbeeld als het bakken van een taart. Je uiteindelijke doel is om een taart te maken (en op te eten!), maar de ingrediënten en de handelingen die je met die ingrediënten doet, is je plan. Zodra je het plan hebt voltooid, voltooi je je doel.
Het maken van een plan wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Ook mensen die zich voor mijn programma’s aanmelden hebben zelden met een plan gewerkt. En als ze al iets van een plan volgden was dat uit het zoveelste dieet en/of trainingsboek dat niet op hun persoonlijke en individuele situatie was afgestemd.
Naast je doelplan is het ook een goed idee om visualisatie te gebruiken om in je hoofd duidelijk te maken wat je precies wilt bereiken. Dit kan eenvoudigweg inhouden dat je goed nadenkt over je doelen en ze in je hoofd met beelden al als voltooid voorstelt wanneer je naar bed gaat. Denk bijvoorbeeld hoe goed die strakke spijkerbroek je zal staat als je de kilo’s verloren bent waar je zo graag vanaf wilt. Of dat je als man wel eens iets anders in de spiegel wilt zien dat je “Dad Bod”.
Je kunt dit visualiseren ongeveer 10 minuten doen (of langer als je wilt) voordat je in slaap valt, en je zult verrast zijn over wat een verschil het maakt in het volharden van je plan om zo je doelen sneller te behalen. Een van de belangrijkste redenen waarom visualisatie voor het slapengaan zo effectief is, is dat het gemakkelijke toegang biedt tot het onderbewustzijn. Daardoor kun je je doelen in je geest programmeren, waardoor de kans groter wordt dat je ze zult bereiken.
Veel mensen disciplineren zichzelf wel om elke dag hun doelen op te schrijven, maar vergeten een plan te creëren dat bij hun leefstijl past. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om te beslissen waar je naartoe wilt (je doelen) en maak vervolgens een plan dat je vertelt hoe je daar kunt komen! Of beter, laat een expert het voor je doen. Je gaat tenslotte ook zelf onder de motorkap van je auto kijken als hij ineens niet meer zo lekker rijdt.
En jij? Heb jij een plan van aanpak voor jouw doelstellingen?